Отчитат повишен туристически интерес към Шабла
Отчитат повишен туристически интерес към Шабла / infotourism.net

Собственици на обекти за настаняване в Шабла отчитат повишаване на интереса към най-северното черноморско крайбрежие през предходната година и очакват тенденцията да се запази и през новия сезон. Това е станало ясно на заседание на Консултативния съвет по туризъм в Шабла, съобщават от общината.

Съветът е приел отчет за изпълнение на заложените през първата година задачи в Програмата за развитие на туризма в община Шабла за 2015-2020 година. Обсъдени са възможностите за промотиране на туристическия продукт, който Общината предлага, както и вариантите за подобряване на инфраструктурата в региона. Сред належащите въпроси за разрешаване са чистотата, брегоукрепването, опасните изоставени постройки на къмпинг „Добруджа“, както и осветяването му. Община Шабла прави постъпки за придобиване на собственост върху пътищата в района на къмпинга, за да може да планира тяхното проектиране и естетизация.

На заседанието е представена концепция за развитие на местния еко-туризъм, която обобщава най-добрите идеи и практики от предходните години. Като добри инициативи са посочени Празника на плодородието, Арт-феста в Тюленово, Парада на хвърчилата, които предизвикват интерес у туристите и правят Шабла разпознаваемо и любимо място. Решено е да се работи  за тяхното доразработването и обогатяването им като събития.

В заседанието Консултативния съвет по туризъм са се включили кметът на Шабла Мариян Жечев, заместник-кметът Цветелин Йорданов, старши експерт „Икономическа политика“  Теодора Димитрова, ръководителят на Зелен образователен център – Шабла Даниела Тодорова, председателят на туристическо сдружение Полина Калчева и собствениците на туристически обекти Цонка Атанасова и Катя Кьосева.

Зеленият образователен център в Шабла ще участва в Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО, която ще се проведе в столицата на 11,12 и 13 февруари и ще събере представители на туристическия бизнес от България и цял свят. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на туризма и е най-мащабният туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика.