Чаровната русенка Габи пее на световната сцена на Сан Ремо
Чаровната русенка Габи пее на световната сцена на Сан Ремо / netinfo

Габриела Йорданова - българската представителка на детската Евровизия 2015, ще пее тази седмица на сцената на един от най-престижните световни музикални фестивали – Седмицата на италианската песен – фестивалът „Санремо“. Тя заминава за Италия на 10 февруари, сряда, 2016.

Габи е поканена да се включи директно на финала на „Санремо 2016“ – без предварителна селекция и полуфинали. Поканата е естествено продължение на нейния успех в Рим през 2015, където получи Гран При в конкурса Italian Music Festival. Изборът идва и заради участието й в JUNIOREUROVISION 2015.

Това е второто присъствие на Габи в музикалния форум „Санремо“. Тя се включва за пръв път в детското издание на фестивала през 2010 г., когато е едва седемгодишна.

Фестивалът на италианската песен „Санремо“ носи името на града, където се провежда всяка година от 1951 г. Той е сред най-значимите музикални събития както за Италия, така и за чужбина. Форумът се излъчва на живо от близо 100 световни телевизии и радиостанции. Победителят от „Санремо“ по традиция представя Италия на песенния конкурс „Евровизия“.

Тази година фестивалът „Санремо“ се провежда  от 09.02 до 12.02. Финалистите в конкурсната програма се определят чрез предварителна селекция пред световно жури. От разгледани 300 преселекции са останали 14 финалисти, които ще се състезават за признание и награди.

Финалът е на 12.02 в престижния FAIRMONT HOTEL в Княжество Монако. Габи ще изпълни песента „It’s a Man’s World“ – оригиналът е на Джеймс Браун.

Пътуването на Габи става възможно с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Чаровната русенка Габи пее на световната сцена на Сан Ремо
netinfo

Габриела Йорданова е родена на 05.11 2002 г. в Русе.  Започва да пее от тригодишна. Когато е на четири, се явява на първия си конкурс за песен - Международен Фестивал „Речни ноти“. Позната е на широката публика от телевизионния формат за деца таланти „Големите Надежди”, както и от участието в Детската Евровизия 2015.

Габи е носител на награди от български и международни фестивали в страната и чужбина. Само за последната една година пее със Софийския и Русенския Биг Бенд, участва в младежкия формат на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни” – образователните концерти „Джаз за деца“ на Венци Благоев.

По покана на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, Габи се включва в проекта на ЮНЕСКО „Балканските мостове говорят” под мотото „Там, където политиката е безсилна, помага изкуството”. Финалист на голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” в област изкуство.

Габи учи в училище „Любен Каравелов” в Русе.