По- малко болни във Великотърновско през януари
По- малко болни във Великотърновско през януари / снимка: DarikNews.bg, архив

Спад на острите заразни заболявания за областта отчитат през януари здравните инспектори във Велико Търново в сравнение с декември миналата година. През първия месец на 2016 са регистрирани 130 случая на инфекциозни болести, докато през декември -166.

Най-много са боледували жителите на Лясковец, следвани от живущите в Горна Оряховица и във Велико Търново, отчитат от РЗИ в старата столица. Най – висок е относителният дял на варицелата – 41.53% и скарлатината – 23. 84%.

Случаите на чревни инфекции през януари са 43, като най-много са засечени сред пеленачетата и децата до 4- годишна възраст. Инфекциите, предавани по въздушно-капков път, са били 85, а през декември – 119 на брой.

През първия месец на новата година в област Велико Търново са извършени девет проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. Не са засечени нарушения и не са съставени актове и предписания. За СПИН през месеца са се изследвали и консултирали общо 29 души. От тях 19 са мъжете и 10 - жените, на възраст от 18 до 42 г.