Отбелязваме Международния Ден за безопасен интернет
Отбелязваме Международния Ден за безопасен интернет / ThinkStock/Getty Images

Днес за 13-а поредна година се отбелязва Международният ден за безопасен Интернет. Идеята е всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства от децата и младите хора.

Международният ден за безопасен Интернет се провежда от 2004 г. по инициатива на Европейската комисия и вече излиза извън границите на Стария континент, като денят през 2015 г. беше отбелязан от 110 държави по целия свят.

Евростат: Намалява броят на заразените компютри в България

Броят на българите, чиито електронни устройства са били заразени с вирус, в последните пет години е намалял с 30 на сто. Това показват последни данни на Евростат, представени от Европейската комисия, по повод международния Ден за безопасен Интернет.

Статистиката сочи, че все още един от трима българи съобщава за заразено устройство, докато средно в ЕС от такъв проблем се оплаква един от четирима граждани. През 2010 г. у нас броят на потребителите на Интернет, чиито устройства са били заразени, е бил 58 процента, а през миналата година е достигнал 28 на сто.

Общо 19 на сто от българските потребители са се въздържали от покупка онлайн, а 19 на сто не са банкирали, от опасения, че могат да понесат щети. Тези данни са изцяло съотносими със средните за ЕС. Осем процента от българите и 13 на сто от останалите граждани в ЕС се въздържат да ползват Интернет извън дома си (от обществени безжични мрежи).

България и Словакия са държавите в ЕС, в които за пет години делът на пострадалите от вируси в Интернет е намалял най-чувствително, отбелязва Евростат.

Източник: БТА