Започват ремонти и изграждане на малките улици в София
Започват ремонти и изграждане на малките улици в София / БГНЕС, архив

Тази година започват ремонти и изграждане на вътрешноквартални малки улици във всички райони на София. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред журналисти след откриването на пътя до манастира "Св. Теодор Стратилат" в с. Балша.

По думите на Фандъкова вече са готови 70 проекта за цялостно изграждане или реконструкции на малки улички на територията на много райони в София, включително и тези към селата. Продължава и разработването на цялостната четиригодишна програма. В следващите години хората ще усетят как се променя инфраструктурата и в кварталите, обеща Фандъкова.

Тя отбеляза, че досега усилията са били насочени към основни улици и булеварди в столицата. Столична община има 34 села, и за съжаление, тези села останаха извън Програмата за развитие на селските райони, коментира кметът. Сега се опитваме да се справяме със собствени инвестиции, допълни тя.

В отговор на въпрос за разширяването на зоните за паркиране в София Фандъкова каза, че в Центъра за градска мобилност и при районните кметове постъпвали предложения от граждани за разширение на зоните за паркиране. Сега започва обсъждане във всички тези райони и районните кметове са тези, които ще внасят предложения, ако хората желаят, посочи Фандъкова.

Тя каза, че отново се обсъжда идеята за 15 минутно безплатно паркиране пред институции. Според експерти това е напълно възможно да се регулира технологично през наличната система. Като пример тя даде възможността родителите да оставят детето си в училище или детска градина, без да е необходимо за това да заплащат стойността за едночасово паркиране. Имаме нужда от тези зони, за да ограничим движението на автомобили в централната градска част, а не за да събираме приходи, каза още кметът. По думите й от въвеждането на "синя зона" досега около 20 процента от местата там са трайно свободни.

Източник: БТА