Спират делата срещу македонци с български гражданство, гласували незаконно на изборите за Европейски парламент
Спират делата срещу македонци с български гражданство, гласували незаконно на изборите за Европейски парламент / Иво Кирилов, Дарик

Ще спре съдебното преследване срещу избиратели от Република Македония, които имат и българско гражданство и които бяха изправени пред българският съд защото са гласували, без да имат това право на изборите за Европейски парламент през май 2014 година, това съобщи за Дарик в Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки. Такива дела имаше в съдилищата в Кюстендил и Благоевград.

„Това бе една голяма глупост.Беше нещо много скандално. Много хора ни се оплакаха и на нас. Това са българи от Македония с двойно гражданство. Много от тях ни подкрепиха на тези избори. Българската съдебна система ги преследва защото не са били с настоящ адрес в България. Ние направихме необходимите постъпки пред Главна прокуратура. Имаме уверение от съдебните власти, че тези дела ще бъдат спрени", заяви Джамбазки. Осъдените до този момент обаче, ще трябва да си платят наложените глоби.


Стотици избиратели от Република Македония, които имат и българско гражданство бяха изправени на съд в България, защото са гласували, без да имат това право на изборите за Европейски парламент през май 2014 година. Те не отговарят на принципа за уседналост, да са живели най- малко 3 месеца преди изборите в България или друга страна членка на ЕС. Повечето от тях имат фиктивни адресни регистрации в България, нужни им за получаването на документа за самоличност.