Ген. Михо Михов: Подходът ни към Кунева не е политически, а професионален
Ген. Михо Михов: Подходът ни към Кунева не е политически, а професионален / снимка: DarikNews.bg

Подходът ни към Меглена Кунева не е политически, а професионален, заяви във Велико Търново народният представител от АБВ ген. Михо Михов по повод избора на нов просветен министър. “По този въпрос държахме на разбирателство между коалиционните партньори, а защо не и с опозицията”, коментира той и припомни, че партията на Георги Първанов гласува “против” кандидатурата на Кунева.

Ген. Михов обяви, че АБВ ще подкрепи новоизбрания министър на образованието ако бъдат взети под внимание няколко ключови предложения на партията, касаещи Закона за училищното и предучилищното образование. “Силно настояваме да бъде предвидено обучение за действие при критични ситуации. Подрастващите трябва да са обучени как да се справят при различни бедствия- наводнения, пожари, земетресения, както и при масови сбивания”, обясни народният представител, който е председател на Комисията по отбрана в парламента.

Ген. Михо Михов обяви още, че до 2020 год. българската армия не трябва да пада под 26 000 души, а числеността на въоръжените сили може да се движи в границите между 40 000 и 37 000. Той цитира цифри от Плана за изграждане на въоръжените сили - 2020, приет на 30 декември миналата година от Министерски съвет. Ген. Михов изрази неудовлетвореност, че планът е бил приет в последния работен ден на месеца и не е бил обсъден преди това с членове на Комисията по отбрана и с експерти.

В плана е предвидено през следващите четири години да бъдат осигурени повече танкове, бойни самолети и кораби. В новоприетия план е заложено и модернизиране на специализираните и на планинско- десантните части.

Депутатът от АБВ коментира и широко дискутираната тема за охраната на българското небе с оглед приетите от парламента законови промени през миналата седмица. Текстовете предвиждат охраната на българското въздушно пространство да се изпълнява самостоятелно или съвместно със съюзните сили на НАТО, обясни той. „ За да можем самостоятелно да охраняваме небето си обаче, е нужно да бъдат доставени допълнително между 12 и 18 изтребителя“, коментира ген. Михов.

Той съобщи, че в най-скоро време в парламентарните комисии ще започне гледането на Закона за резерва. По думите му, в момента резервът не е окомплектован, като заложеният минимум е от 3000 българи. Той информира още, че в новия закон очаква да  бъдат регламентирани няколкомесечни курсове за младежи и девойки по военно-техническа подготовка.

В заключение ген. Михов добави, че не прогнозира предсрочни парламентарни избори, но АБВ непременно би се съобразило с волята на обществеността.