Милен Михов: Решението за продажба на болнични терени обслужва инвеститорски интереси
Милен Михов: Решението за продажба на болнични терени обслужва инвеститорски интереси / снимка: DarikNews.bg, архив

Решението за продажба на два терена на търновската болница обслужва инвеститорски интереси, заяви на среща с медиите днес народният представител от Патриотичния фронт доц. Милен Михов. Той прогнозира, че сделката, която касае недостроения 9-етажен хирургичен корпус, ще бъде в ущърб на обществения интерес. Като аргумент депутатът посочи планираното за 19 януари заседание на акционерите, на което трябваше да бъде гласувана продажбата. Срещата обаче бе отложена поради неявяването на представител на здравното министерство. “Тогава беше посочено, че причината са лошите метеорологични условия, но истината е, че времето беше идеално. Лично аз пътувах до София”, коментира доц. Милен Михов.

По негови думи целта на отлагането е свикването на ново заседание. “Регламентирано е, че в такъв случай решението може да бъде взето с по- малко от 50% присъстващи акционери”, обясни народният представител. По негови думи така и общините с най- малък дял могат да вземат окончателното решение за продажба на апетитните терени.

Доц. Милен Михов припомни, че отправи питане за бъдещето на търновската болница  и планираната сделка към министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. “Той отговори, че са разгледани материалите и държавата ще изрази становище по време на събранието”, посочи депутатът. Въпреки окончателното гласуване да чука на вратата, все още няма ясни анализи и разчети, посочи доц. Михов. “На 27 януари близо 50 граждани на Велико Търново са входирали сигнал до Окръжната прокуратура по повод решението на Общинския съвет, който даде положително становище за сделката. Тази процедура на гласуване е смущаваща заради дефицита на информация и материали за разчети и очаквания за приходите от продажбата на терени”, коментира доц. Михов.

Народният представител изтъкна, че няма и актуална пазарна оценка на имотите, което поставя въпроса колко реална ще бъде цената, обявена за продажба. “Ръководството на болницата информира, че с получените средства от евентуалната продажба, ще бъде изграден нов болничен корпус, който да обединява двете звена на лечебното заведение. Липсва обаче оценка на възможните разходи за строителството”, посочи доц. Милен Михов. Той изрази съмнения, че сделката ще обезпечи напълно средствата, необходими за обединяването на двете звена. Управителят на болницата заяви пред Общинския съвет, че необходимата сума за тези дейности надхвърля 14,6 млн. лв. Депутатът припомни, че през 2005 год. е правен доклад за намаляване на разходите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, при който тогава е изчислено, че нова сграда може да бъде построена с не повече от 3 млн. лв. Според анализа вложените средства ще се изплатят от 3 до 6 години, тъй като лечебното заведение ще спестява по половин милион годишно от обединението на двете бази и ще печели от наеми в освободената Стара болница.

Депутатът сподели също, че при направен разчет за продажбата от ръководството на болницата излиза, че терените в размер на близо 19 декара, ще бъдат продадени за 231 лв. кв. м. „Това е без стойността на сградата. Без да правя задълбочени проучвания, но подобни терени във Велико Търново започват от 300 лв. на кв. м.”, обясни още Михов.

Той припомни, че от години има явен инвеститорски интерес към терена, на който се намира недостроения хирургичен корпус на болницата. Още през 2011 год. в общината е постъпило писмо от голяма фирма, с което се търси съдействие за намирането на подходящ терен. “15 декара беше тяхното желание. Виждаме, че терена на болницата е по-голям, можем да предположим, че купувачът ще има възможност да раздели този парцел и да препродаде част от него, реализирайки определена сума, която да възстанови разходите при покупката на целия терен”, сподели Михов.

Народният представител припомни, че в общините Горна Оряховица и Лясковец, които са сред акционерите,  взеха отрицателно становище за продажбата на имотите, а Павликени и Полски Тръмбеш отказаха да разгледат казуса.