19 нелегални мигранти са открити в района на местността Бърдце в Странджа. Жена и момиче са починали от измръзване въпреки опитите да бъдат спасени, съобщиха от МВР. Останалите са откарани в болница с измръзвания.

Сигналът за нелегалните мигранти е подаден около 17.40 вчера от граничен наряд, който ги е забелязал. Хората са били във влошено здравословно състояние и веднага са започнали спасителни действия.

6 „магистрални" маршрута през Странджа за бежанците

Наложило се е дори пренасяне на ръце до пътен участък в района, откъдето да бъдат откарани в болница.

Ловна дружинка хвана 50 нелегални мигранти

По време на акцията е починало момиче на 16 години, а на път към болницата е починала и жена на видима възраст около 30 години. Причината за смъртта им е измръзване.

Кмет и шеф на парк заловиха 56 мигранти в Странджа

Останалите 17 човека са спасени и настанени в болница, съобщават от МВР. Група от 15 мигранти с различни степени на измръзване са приети късно снощи в МБАЛ-Бургас. 11 от тях са деца, а останалите четирима са възрастни. Измръзванията са предимно по крайниците. Двама от възрастните - мъж и жена са били приети в отделението по "Реанимация" в кома. Състоянието им в момента е стабилно. Ще останат в болницата още няколко дни докато се възстановят напълно, каза шефът на лечебното заведение Георги Матев.

Четири от децата са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Едно от децата е било с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре.

Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни са от Ирак и Афганистан.

Предстои установяване на народността и статута им, както й начина на преминаване през границата.

В района на Малко Търново вчера снежната покривка надхвърли 30 сантиметра.

Източник на видеото: Novanews.bg