Културен афиш
Културен афиш / Dariknews.bg, архив

8 февруари (понеделник)

„Казаларската царица"
по Иван Вазов
драматургична версия Юрий Дачев
режисьор Бина Харалампиева
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев"
19.00 ч. Драматичен театър


9 февруари (вторник)

„Госпожа Министершата"
от Бранислав Нушич
постановка Йосиф Сърчаджиев
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев"
19.00 ч. Драматичен театър

 

„Риголето" опера от Джузепе Верди
Диригент Масаюки Хонда
Режисьор Франк Бернд Готшалк /Германия/
Хореография Андреас Песлер /Германия/
Хормайстор Младен Станев Концертмайстор Паулина Колева
Участват: Александър Крунев, Яница Нешева, Милко Михайлов, Пламен Кумпиков, Михаела Берова, Нели Нечева, Теодор Петков, Кунка Дачева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Любомир Петков, Камелия Стойчева
Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара ЗагораНестандартният прочит на операта на Джузепе Верди „Риголето" ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. От премиерата си през 1851 г. на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на „Риголето" продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява".
19.00 ч. Оперен театър

 

10 февруари (сряда)

„Заарска завера 1873"
от Елена Димитрова
Сценичен вариант и постановка Ивалин Димитров
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев"
17.00 ч. Драматичен театър

Книгата „Каймакчалан” на Красимир Узунов, президент на  информационната агенция „Фокус”
17.30 РИМ - Стара Загора


11 февруари (четвъртък)


„Медицина и козметика през Античната епоха" - изложба
17.00 ч. малка зала, РИМ - Стара Загора

 

Представяне на стихосбирката "Обичам те, любов" (2015 г.) на Катя Кремзер, издателство "Лъчезар Минчев", редактор Маргарита Петкова. За книгата и авторката ще говори Виолета Бончева.
Катя Кремзер е родена в София, но от тринадесет години живее и работи през повечето време във Виена. Завършва Техническия университет, специалност „Радио и телевизионна техника" и Магистърска степен по Електроника през 1987 г. През 2002 г. получава диплома с „Отличие" от Хъмбърсайдския университет „Линкълн", Великобритания, за Магистър по Бизнес Администрация (MBA). Започва да пише стихове още по време на обучението си в 31 гимназия „Иван Вазов" в София. Първите публикации на стихове са в повече от двадесет групи за поезия във Фейсбук - Любовта, без която не можем, Поетични безбрежия, Съюз на поетите в интернет, Онлайн поезия, Скрих се в стих, Поезия на душата, Непознатият свят на поезията, Малка песен за теб и много други. Нейни стихове са публикувани от различни страници за поезия, като Най-мечтаният бряг на вълните, Миг от вечността, Виртуално кабаре „Черна роза", Любовна поезия и други. В рубриката „Минути за поезия" на InLife , са публикувани до сега тринадесет нейни творби, като „Среднощно ноктюрно", „Лебедово езеро", „Обичаш ли?", „Не се обричам", „Любов по здрач". През март, тази година, печели наградата и Удостоверение № 1, в първото издание на „Котката на Шрьодингер", организирано от Маргарита Петкова и Добромир Банев, за написан Сонет. На 29 юни 2015 г. изнася първия си тричасов поетичен рецитал „Намери ме любов", по покана на Тодор Катранджиев, който организира ежеседмични литературни четения в култовия клуб „Бар Дак". 2015 - печели в конкурс и участие в антологията „Балканска любовна поезия".
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески"

 


„Слънчево с гръмотевици"
от Кен Лудвиг
режисьор проф. Андрей Аврамов
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев"
19.00 ч. Драматичен театър

 

12 февруари (петък)


Творческо ателие „Пролет мила, животворна!" - изработване на пролетна украса
12.30 ч. - 14.00 ч. Детски отдел, Библиотека „Родина"

 

 


14 февруари (неделя)

„Кой е по - хитър" - спектакъл за деца на Държавен куклен театър Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър

 


Тържествено отбелязване на празника „Трифон Зарезан" от НЧ „Св. Климент Охридски 1858"
Празнично шествие
11.00 ч. от СОУ „Васил Левски" до сградата на Община Стара Загора
„Вила се лоза винена" - музикално - танцов спектакъл
12.30 ч. пред НЧ „Св. Климент Охридски 1858"
„Младежка Трифониада"
18.00 ч. зала, НЧ „Св. Климент Охридски 1858"

 


„Сватбата на Фигаро" опера от В.А.Моцарт
Диригент Димитър Косев-гост
Режисьор, сценография и костюми Денис Иванов
Диригент на хора Младен Станев
Солисти: Елена Баръмова, Емилия Джурова, Валери Турманов, Теодор Петков, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Калина Жекова-гост, Нели Нечева, Гергана Русекова, Михаела Берова, Евгений Арабаджиев,Петър Кунев-гост,Иван Кабамитов, Ивайло Джуров, Иван Колев, Илиян Филипов, Пролет Пенчева, Яна Стефанова, Петък Янкулов, Христо Иванов
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора
Концертмайстор Паулина Колева
Кой по-добре да знае всичко за любовта от В.А.Моцарт? „Нито висока интелигентност, нито въображение, дори и двете заедно не правят гения. Любов, любов и любов - това е душата на гения" - казва Композиторът, който по размерите на музикалното си наследство е Вселена.
Заповядайте в Оперния театър на жизнерадостния празник Свети Валентин, за да проследите в комичната опера „Сватбата на Фигаро" как двама много влюбени млади хора се справят с много заплетените изпитания, на които ги поставят завистниците им. „Способна ли е любовта на двамата млади да победи всичко това... Има ли шанс, при толкова узурпатори... Ще може ли нещо да охлади страстите под жежкото Испанско слънце... Ще може ли да се състои брачната церемония до залеза на този наистина безумен ден... Отговорите ще разберете сами!
18.00 ч. Оперен театър