Обявиха незаконни решения на ОбС
Обявиха незаконни решения на ОбС / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов прогласи за незаконосъобразни решения на общинските съветници в Якоруда.

И трите решения са приети на редовна сесия и касаят разпореждане с имоти, общинска собственост.

С едно от тях е упълномощен кметът Нуредин Кафелов, по силата на което, да сключи договори за отдаване под наем за срок от 1 година, без търг или конкурс зеделски земи от общински поземлен фонд, които не са били ползвани две или повече стопански години.

Областният управител счита, че решението е незаконосъобразно, тъй като никъде не са изложени мотиви и доказателства защо Общинският съвет, приема, че земите не са ползвани две или повече предходни години и поради тази причина решава да отдаде под наем без търг или конкурс 149 имота - частна общинска собственост.

В този случай Общински съвет -  Якоруда излиза извън рамките на предоставените му законови правомощия и сам приема, че земите не са използвани, без никакви правени огледи на имотите от комисия и с липса на данни от Общинска служба по земеделие - Якоруда или  Областна дирекция „Земеделие“ - Благоевград.

С второто решение ОбС Якоруда дава съгласие за продажба на имот - общинска собственост на лице, което е собственик на сграда, намираща се в имота. Според Закона за общинската собственост такава продажба се извършва от кмета на общината без търг или конкурс, само след като се представят необходимите документи за собственост.

Няма представени доказателства, че лицето е собственик на сградата, нито че същата е законно изградена. Без тези документи, тази разпоредба е неприложима.

Бисер Михайлов върна и решение, с което се приемат Стратегия за управление на общинската собственост и Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост за 2016 година.

Те не са обявени на населението по надлежния ред, а именно чрез публикуване в местен вестник и обявяване на сайта на община Якоруда, с което са нарушени разпоредбите на Закона за общинската собственост.