Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип
Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип / Thinkstock/Getty Images

На всяко куче, което се регистрира от стопанина му, вече задължително ще се поставя микрочип.

Това реши парламентът, след като прие окончателно промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. Очакванията са по този начин загубени домашни любимци да бъдат откривани лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.

Досега след регистрация на домашния любимец при ветеринарния лекар, кучето межеше или да бъде татуирано, или да му се постави микрочип. С приетите промени според Явор Гечев от фондация „Четири лапи" се прави голяма крачка напред.

"Татуировката има много недостатъци. Един от тях е, че избледнява с времето, а вторият и основен недостатък е, че няма унифицирана система за данните, които трябва да съдържа една татуировка и съответно не може да бъде въведена в базата данни на националната система на Агенцията за безопасност на храните", добави той.

Микрочипът съдържа уникален идентификационне код, който на практика е индивидуалният номер на кучето. След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

"Микрочипът вече е задължителен при кучетата и конете при идентификация. За котките например не е задължителен, освен ако животното не пътува. Вървим в правилната посока. Трябва да има идентификация, да се направи връзка между всяко едно животно и собственика, особено когато става въпрос за изоставени и изгубени кучета", каза още Гечев.

Около 40 лева ще е цената на задължителния микрочип.