Встъпителна пресконференция по проект „Център за независим живот
Встъпителна пресконференция по проект „Център за независим живот / Община Трявна

В голямата зала на община Трявна, се проведе встъпителна пресконференция по проект „Център за независим живот". Той стартира на 01 ноември 2015 г. и е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., стойността на безвъзмездната финансова помощ е 495 680,00 лева.

Дейностите по проекта са свързани с предоставяне на иновативни социално-здравни услуги в домашна среда, като съответно ще бъдат назначени социални асистенти, лични асистенти и други специалисти, които ще предлагат комплексна услуга в дома на лица с увреждания, самотно живеещи възрастни хора и хора в невъзможност да се самообслужват.

По проекта ще бъдат назначени социални асистенти, лични асистенти, медицински специалисти, психолози, рехабилитатори и др., които ще преминат обучение със съответната насоченост.

Другата цел на проекта е да се повиши достъпа на хората с увреждания и трудно подвижните лица до здравни и социални услуги, затова и една от дейностите по проекта е свързана със закупуване на специализирано транспортно средство, което ще надгради комплексните услуги, които лицата ще получат в дома си и ще направи услугата още по-гъвкава и мобилна.

По време на изпълнение на проекта, ще бъдат назначени над 35 служители, предоставящи услуги на около 100 потребители. Към момента работят 15 социални асистенти, които обслужват около 70 лица. Срокът на изпълнение на проекта е 21/двадесет и един / месеца.
Ръководителят на проекта г-жа Доника Балабанова, направи презентация на дейностите и постигнатите резултати. На пресконференцията бе представено и мнението на потребители и социални асистенти.

Заключителни думи за проекта бяха споделени от кмета на община Трявна -г-н Дончо Захариев, който изрази желание за развитие на услугите по този проект и занапред.