Петима студенти от ШУ със стипендии от фондация „Еврика”
Петима студенти от ШУ със стипендии от фондация „Еврика” / netinfo

Петима студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" получиха стипендии от фондация „Еврика". Церемонията по връчването на сертификатите се състоя вчера в Националния политехнически музей в София. Стипендии получиха общо 47 студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Специални гости на церемонията бяха г-жа Цецка Цачева - председател на 43-то Народно събрание, и г-н Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, депутати, заместник-министри, ректори на университети, учени и общественици.

„Искам да благодаря на Фондация „Еврика" за 26-годишните усилия да подпомага талантливи амбициозни млади хора с доказан интерес към науката. Резултатите са налице", заяви Цецка Цачева. „Искам да се обърна с благодарност и към представителите на „Хуауей Технолоджис", които също дават своя дан в това да се подпомагат доказани в своите резултати студенти и ученици. Това е ярък пример за добрите приятелски отношения между България и Китай и в присъствието на Негово превъзходителство посланика на Китай искам да заявя, че за нас, за българското общество, за държавниците, за политиците, е много важно образованието и науката да бъдат онази здрава основа, върху която да положим съвременния дневен ред и резултати на България".

Томислав Дончев обърна внимание, че от грижата ни за образованието, науката и иновациите днес зависи бъдещето ни след 10-15 години. „Ако ние искаме България след десетилетия да бъде по-напред, най-голямата, най-смислената, най-умната инвестиция е повече усилия в образованието и науката - посочи той и допълни: „Най-големият капитал на България са чудесните млади хора, които са пред очите ми".

Вече 26 години Фондация „Еврика" предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии - Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

За втори път се присъждат и специални стипендии „Хуауей ИКТ", за което фондацията е получила най-голямото си дарение за годината от мултинационалната компания „Хуауей Технолоджис".