Подпомагат с дърва за огрев възрастно семейство от Кипилово, станало жертва на обир
Подпомагат с дърва за огрев възрастно семейство от Кипилово, станало жертва на обир / Дарик

5 кубика дърва за огрев предоставя Югоизточно държавно предприятие - Сливен на възрастно семейство от Кипилово, станало жертва на обир.

Горският инспектор Юсеин Шакиров направи и парично дарение от името на популярния екип "Бързи и яростни".

Съпрузите на 80 и 81 години бяха нападнати на 17 януари от 22 годишен младеж от същото село. Той им задигна последните 8 лева. „Предприятието за пореден път прави жест за хора в беда и осъзнава своята социална, роля", каза зам. директорът на предприятието инж. Желю Марев.

Той коментира и актуалната тема за набезите от т.нар. „върхов корояд", засегнал значителни количества иглолистни насаждения. В малка част от предприятието са установени засегнати площи. Такива има в района на Котел, Казанлък, Гурково и Мазалат.

В района на Котел са засегнати около 10 - 15 000 куб. метра дървесина, В района на Казанлък, Гурково и Мазалат засегнатата дървесина е около 30 000 куб. метра.

Марев добави, че във всички стопанства на територията на предприятието са водени грамотни, контролирани сечи и в резултат на това състоянието на иглолистния фонд е много добро. Избрани са правилните видове за залесяване. По думите му по-често засегната и суха дървесина се среща в южните райони.

В тях се води интензивна и регулярна санитарна сеч, подпомагаща доброто състояние на горския фонд. По този начин е намален рискът от изсъхване на дървесина и ще подобри състоянието на горите.