НАП Ямбол отчита ръст на електронните услуги
НАП Ямбол отчита ръст на електронните услуги / netinfo

353 годишни данъчни декларации за облагане доходите на физически лица са приети в офиса на НАП в Ямбол през първия месец на 2016 година. Почти половината от формулярите са подадени онлайн с електронен подпис или персонален идентификационен код /ПИК/.

Ако подадете декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., може да ползвате и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесете целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Подадените корпоративни декларации, с които фирмите отчитат печалбата си през миналата година са 330. Само 80 от тях са подадени на гишетата в офиса на НАП в Ямбол. Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март. Това е и крайната дата, на която трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2016 г.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. Използването на интернет е по-бърз, лесен и безпроблемен начин за деклариране и плащане на доходите. Издаването на ПИК е безплатно, а това ви дава възможност да ползвате повече от 20 услуги в НАП-подаване на данъчни и осигурителни декларации, проверка на здравен статус и трудови договори, проверка на справки и задължения.

Над 4550 ямболлии вече притежават свой персонален код.

От приходната администрация напомнят и за възможността за ползване на две нови данъчни облекчения - за деца и за деца с увреждания. Ако хората не са го ползвали през работодател до края на 2015 година, могат да го направят с подаване на данъчна декларация за облагане доходите на физически лица до 3 май.