Държавата закрива ТЕЛК - създава нов модел за медицинска експертиза
Държавата закрива ТЕЛК - създава нов модел за медицинска експертиза / БГНЕС.архив

Държавата закрива ТЕЛК-овете и създава нов вид медицинска комисия, която ще определя вида и степента на увреждане на хората. Това предвижда концепцията за реформа на медицинската експертиза, анонсирана в аванс от здравния министър д-р Петър Москов.

Децата с увреждания и пенсионерите ще бъдат насочвани към социалното подпомагане, а работоспособните хора, които се върнат на работа, няма да имат право на инвалидна пенсия.

Правят електронен регистър на чакащите пациенти, за да не се пререждат

Управляващите планират изцяло нов модел на освидетелстване на хората с увреждания и интеграцията им в обществото. Ако даден човек получи увреждане, той ще се явява пред новата комисия за медицинска експертиза, съставена от лекари с различни специалности, работещи в дадена болница. Те ще посочват вида и степента на увреждане и ще изпращат становището си до друга комисия за експертиза на трайно намалена работоспособност.

Тази комисия, съставена от лекари по трудова медицина, социални работници и експерти от НОИ, ще определя доколко съответният човек е работоспособен и на каква финансова помощ има право.

Броят пенсии за инвалидност е нараснал в пъти за 15 години

Децата до 16 години и пенсионерите ще се насочват към дирекциите за социално подпомагане с цел определяне на нужните им социални помощи. Лекарите от десегашните ТЕЛК-ове ще могат да работят в новите комисии, както и по специалността си в лечебно заведение.

Всички лекари, които ще се занимават с освидетелстването, ще трябва да имат определен стаж и опит по специалността. Колкото до хората с увреждания, които се върнат на работа, те няма да имат право на инвалидна пенсия, но ако увреждането е довело до намаляване на заплатата им, ще бъдат компенсирани по някакъв начин, увери Москов.

 

Очаква се новата система да заработи от началото на 2017 година.