Спасиха туристи, сред които и дете, от снежна блокада в търновско село
Спасиха туристи, сред които и дете, от снежна блокада в търновско село / БГНЕС, архив

Девет души, сред които и 7-годишно дете, бяха спасени от снежна блокада в района на търновското село Райковци. Операцията е проведена от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново. Туристите бяха евакуирани невредими от къща в почти недостъпната местност "Пирамидите" в селото.

Операцията е ръководена лично от директора на пожарната комисар Красимир Кръстев, а в нея са участвали огнеборци, спасители и полицаи от участъка в Килифарево. В координацията на действията са се включили кметовете на Дебелец и Килифарево, както и кметският наместник на Райковци.

Изяснено е, че на 15 януари голяма компания от Стара Загора и Казанлък решила да разпусне през почивните дни в балканското селце, което се намира в близост до Прохода на Републиката. Туристите отседнали в една от петте махалички на Райковци. Групата обаче не предвидила, че местността е стръмна и труднодостъпна. Падналият през почивните дни сняг напълно откъснал махалата от света.

Компанията разполагала с високопроходими джипове, но въпреки това не успяла да излезе от снежния капан. След сигнал, който бедстващите подали на телефон 112, тази сутрин екипи на пожарната се отправили към мястото. Пътят до махаличката е тесен и с урви, като багери, джипове или фадроми не са могли бъдат вкарани в употреба. Използвано е само АТВ с вериги, а останалите машини са били за транспортиране на хората.

Евакуирани са само деветте човека, които са извозени към домовете си от техни приятели. Автомобилите им са още в района на Райковци.

Спасените са били в добро здраве, няма премръзнали или болни. По време на снежната блокада, те се греели на дърва и са разполагали с достатъчно количество хранителни провизии и вода. Били са и с включени комуникации и телефони.