57 населени места в Шуменско са без ток, 23 – без вода
57 населени места в Шуменско са без ток, 23 – без вода / netinfo

Обстановката в област Шумен остава тежка и усложнена от продължаващия снеговалеж и силен вятър. 57 населени места продължават да са без ток. Без вода в региона са 23 села.

По данни от тази сутрин в община Шумен без ток са 10 села и без вода 4. В община Велики Преслав електричество нямат 9 села, а вода -3. В община Хитрино ток нямат 14 населени места и вода 1 село. В община Смядово без ток са 4 села, а без вода-1. В община Никола Козлево без ток са 6 населени места. Общинският център Върбица и всички села в общината продължават да са без електроснабдяване.

Ситуацията беше обсъдена на оперативно заседание при областния управител Донка Иванова и бяха набелязани спешни мерки за преодоляване на кризата с липсата на електроснабдяване, което е най-сериозния проблем. С помощта на тежка техника на фирма „Автомагистрали Черно море" ще бъде отворен участък от пътя Дойранци-Вълнари, за да могат екипи на Енерго Про да достигнат до мястото на аварията и да бъде пуснато електроснабдяването за община Никола Козлево.

По направлението Върбица четири екипа на Енерго Про продължават да работят от участъка от Велики Преслав до язовирната стена на язовир Тича, като проблем създават падналите борови дървета върху електропроводите. Очаква се до обяд да бъде възстановено електроснабдяването за град Върбица. Към момента три екипа работят по направлението Веселиново и Риш, а други два по трасето Кълново, Ивански, Радко Димитриево и Вехтово. Екипите на Енерго Про продължават работата си до възстановяване на електрозахранването във всички населени места.
В община Каспичан са затворени пътищата по направлението Плиска-Върбяне-Златна нива и Кюлевча-Марково-Косово, като при стихване на вятъра ще започне разчистването им.

В общините Нови пазар, Венец и Каолиново няма проблеми към този момент.