Преди месеци чистачка открила бомба в турски самолет на летище София?
Преди месеци чистачка открила бомба в турски самолет на летище София? / снимка: БГНЕС

За разлика от днешната фалшива тревога доста по-сериозно е било положението на софийското летище преди около шест месеца, съобщава в. „Стандарт”. Тогава в турски самолет била открита бомба, но случаят е запазен в тайна, тъй като не е имало пасажери.

Чистачка намерила устройство, залепено под седалката, потвърдили пред изданието два независими източника, твърди вестникът.

Самолетът бил издърпан далеч от сградите в единия край на пистите. Веднага били извикани екипи на полицията, службите за борба с тероризма и пожарни екипи. До експлозия не се стига и случаят се потулва.

Механизмът на откритото взривно устройство бил доста интересен, разкриват запознати. Той представлявал нещо като експлозив със стърчащи жици, часовник, който тиктакал и светел. На пръв поглед откритият предмет съвпадал с класическа бомба с часовников механизъм.

Впоследствие обаче се оказало, че всъщност експлозивът е пластилин. Това е основната версия, преди предметът да бъде предаден в ДАНС. Възможно е да става въпрос за шега, но по-вероятно е да става въпрос за „стрестест” от страна на терористични организации, коментират специалисти. С подобни самоделки те пробват бдителността и реакциите на различните власти, допълват експертите.