Пускат електробуси в София до две години
Пускат електробуси в София до две години / снимка: БГНЕС, архив
Пускат електробуси в София до две години
82997
Пускат електробуси в София до две години
  • Пускат електробуси в София до две години

До две години се очаква електробуси да навлязат в столичния градски транспорт.

Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова.

На този етап цената на билета остава 1 лев, но трябва спешно да се довърши тикет системата, за да позволи по-гъвкава политика по отношение на превозните документи за градския транспорт, поясни кметът.

Относно апела на премиера Бойко Борисов към кметовете да увеличават местните данъци и такси, Фандъкова коментира, че през последните години Столична община е подобрила събираемостта си, така че през следващата година няма да има промени в данъците на софиянци.

След като през пролетта на миналата година по улиците на София пробно започна да се движи екотролей по линията на тролей 11, от Московска 33 планират да увеличат броя на екологичните превозни средства, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

„Възложила съм вече да подготвят и нови процедури, включително програма за електробуси. Обикновено това трае около 2 години, така че след това да започнат доставки. Стига да бъде изгодно и възможно за София, мисля, че това е безспорното бъдеще, защото ние акцентираме на електротранспорта, на трамваи, тролеи".

Въпреки многократните обсъждания в местния парламент за това дали цената на билетчето да се увеличи, на този етап няма да има промяна, обясни кметът, но допълни, че са необходими редица реформи в политиката по отношение на превозните документи.

„Трябва да стимулираме хората да пътуват с карти и превозни документи, защото тогава цената на билета няма да се коментира - с карти пътуват редовните пътници", добави тя.

След като премиерът Бойко Борисов призова кметовете на областните градове да увеличат местните данъци, Фандъкова заяви, че Столична община води успешна приходна политика.

„През последните години работихме много и резултатът е по увеличаване на приходите, по-голяма събираемост. За тази година към този момент имаме с около 30 млн. лв. повече събрани приходи в сравнение с миналата година. В проектобюджета за 2016 г. не предвиждаме увеличение на местните данъци и основните такси", каза още столичният кмет.