За пета поредна година община Смолян няма да увеличава данъците
За пета поредна година община Смолян няма да увеличава данъците / Дарик архив
Община Смолян няма да увеличава данъците и през следващата година, обяви главният финансист Венера Аръчкова на общественото обсъждането на проектобюджет – 2016 г. Запазват се размерите на налозите в същите диапазони, в които са от 2012 г., 2013 г. , 2014 г. и 2015 г.
Гражданите си плащат данъците съвестно, затова залагаме на събираемостта, а не на увеличението на налозите, посочи Аръчкова. Тя поясни, че в момента се чака решението на Народното събрание и ако депутатите гласуват таксиметровите услуги да бъдат като патентен данък и да бъдат в диапазон от 400 до 1000 лв. годишен, този налог ще бъде предложен на общинските съветници за разглеждане. По този повод той не е даден като показател.
Финансистът на общината разясни, че проектобюджет 2016 г. в частта местни дейности е в размер на 19 милиона 23 хиляди 289 лв., като са разбити на данъчни и неданъчни приходи. Дадени са по различни видове направления и по видове източници на финансиране. Предоставена е и информацията, както и отчетът на бюджета за 2015 г. към 30 септември т.г. на общинските съветници.
Проектобюджетът е качен на сайта на община Смолян и всеки може да се запознае с него. Аръчкова обясни, че при изготвянето на проектобюджет 2016 г. от общината са се базирали на Наредбата от 2011 г. при минимална работна заплата 240 лв. , а административните такси и услуги в община Смолян са едни от най-ниските на територията на страната. Затова предложението е да бъдат вдигнати тези такси, защото минималната работна заплата от 240 лв. се променя на 420 лв. Налозите, които община Смолян плаща са на база процентно съотношение спрямо минимална работна заплата. Сформирането на услугите се извършва по показатели, които са законово регламентирани.
Общественото обсъждане продължи повече от три часа. Постъпилите предложения, мнения, препоръки и становища ще бъдат отразени в проектобюджета. След това той ще бъде внесен в Общинския съвет за обсъждане и приемане.
На общественото обсъждане присъстваха и участваха още зам.-кметът инж. Мариана Цекова, председателят на ОбС Славка Каменова, общинските съветници, директори на институции, кметове на кметства, представители на бизнеса и граждани.