Турция трябва съществено да разшири усилията си в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и да въведе ред по границата си със Сирия, през която продължават да се прехвърлят чуждестранни бойци и стоки за терористите. Това заяви в Париж президентът на САЩ Барак Обама след участието си в конференцията на ООН по въпросите на климата, предаде агенция ТАСС.

"На границата между Сирия и Турция, както и преди, съществуват участъци от няколко километра, които се използват за преминаване на чуждестранни бойци и за доставки на стоки", каза Обама, цитиран от ТАСС.

"Турската армия може да направи много повече от своята страна на границата", подчерта американският президент и допълни, че според него президентът Ердоган "също разбира това". Обама каза, че е обсъдил тези въпроси с турския лидер на срещата им в Париж и се надява на промяна.

Президентът на САЩ отбеляза, че Турция се сблъсква с голям наплив на бежанци от Сирия и други държави, и поради тази причина "държи границите си отворени". Барак Обама смята, че тази позиция заслужава уважение и подкрепа, но въпреки това "на границата трябва да бъде въведен ред".

И Москва, и Анкара лъжат за сваления руски самолет?

По-рано днес Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руски военен самолет от Турция, предаде Асошиейтед прес.

Обама се срещна днес в Париж с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Американският президент заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.

Обама подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг.

Обама призова Путин да намали напрежението с Турция

"Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението", каза Обама, цитиран от АФП. "Както казах на г-н Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", добави той.

Обама заяви още, че според него Русия в крайна сметка ще осъзнае, че групировката "Ислямска държава" е по-голяма заплаха за Русия от опозиционните групи, борещи се срещу сирийския президент Башар ал Асад, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в Париж ден след като се срещна с Путин Обама каза, че САЩ и Русия остават на противоположни позиции по въпроса дали Асад може да е част от бъдещо правителство в Сирия.

Асандж: САЩ работиха срещу Асад още от 2006 г.

Президентът на САЩ допълни, че не очаква Русия да промени курса си за една нощ и да спре да атакува опозиционни групировки от въздуха, тъй като Москва инвестира от години за опазване на Асад на власт. Според него обаче е възможно през следващите месеци САЩ да страната свидетели на "промяна в преценките" от страна на Русия и тя да признае, че е време да бъде сложен край на гражданската война в Сирия.

"Според мен, черпейки от спомена за Афганистан, г-н Путин съзнава, че затъване в нескончаем и парализиращ граждански конфликт не е изходът, към който би се стремял", подчерта Обама, цитиран от Ройтерс.

Според американския президент съдържанието на дипломатическите преговори, които се водят, показват, че руският му колега признава, че не може да има военно решение в Сирия.

Източник: БТА