Даниел Панов участва в конференция на правителството и местните власти
Даниел Панов участва в конференция на правителството и местните власти / снимка: DarikNews.bg, архив

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва в двудневна конференция в София на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“.
В работата на форума правителството бе представено от министър- председателя Бойко Борисов, неговия заместник Томислав Дончев, министрите на финансите, на земеделието, на енергетиката, на околната среда и водите. Участваха още всички кметове на областни градове в България.

„Искам да ви поздравя с резултатите, можете да се гордеете с това, което сте постигнали до този момент. България е втора в Европа по усвояването на еврофондовете, затова всички вие получавате поздравления“, обърна се министър-председателят към присъстващите кметове. „Винаги съм казвал, че кметските избори са тези 30 дни, докато има предизборна кампания. След това всички кметове са еднакви и с всички работим заедно“, подчерта Борисов.

Премиерът обърна внимание, че заради големите средства, които Европейският съюз отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как кметовете ще изпълняват бюджетите на общините си.

Премиерът подчерта, че България е стабилна и стои добре навън. „Имаме възможност да работим всички. Административният ни капацитет е добър. Имаме повече приходи, което ще ни позволи да ви дадем възможност да похарчите средства за правилни неща и ще ви помогнем да си платите дълговете, но трябва да докажете, че е правилно, че не е допусната грешка умишлено“, отбеляза Бойко Борисов.

„Идеята на тази среща е да се познавате, да станете един силен отбор и да станете част от развитието на България“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му ГЕРБ се стреми да прави политики за хората, а не да се фокусира единствено в постигнатото от партията.

По време на форума ресорните министри запознаха кметовете на областните градове в страната с възможностите, условията, изискванията и сроковете за подготовка на проекти в рамките на настоящия програмен период.