Пъстра палитра от събития за Коледа и Нова година във В. Търново
Пъстра палитра от събития за Коледа и Нова година във В. Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Велико Търново посреща Коледа и Нова година с пъстра палитра от концерти, спектакли, постановки, изложби и детски празници. Три пъти през декември жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да гледат безплатно аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Излъчванията ще са на 7, 25 и 30 декември, а за зрители е отреден площад „Цар Асен I”, информираха от Общината.

Новогодишният концерт ще предложи богата програма за всеки музикален вкус. Пред публиката ще излязат Руслан Мъйнов, Десислава, Нора Караиванова, Бисер Иванов, Амалия Ненова и ПФА „Искра“. Концертът ще започне в 23 ч. и ще продължи до малките часове на 1 януари. Както всяка година за доброто настроение на търновци са предвидени игри с награди, вино, печени прасенца и баница с късмети.

Празничната програма на общината започва още днес с отварянето на  Коледния базар в парк „Марно поле”, създаден по австрийски модел. 25-е къщички с различни подаръци ще бъдат отворени до края на месеца.

С детския спектакъл „Коледни звънчета” в утрешната вечер /2 декември/ ще бъдат запалени и празничните светлини, като в същия момент фойерверки ще озарят небето над старата българска столица.

Петнадесет ще са музикалните прояви, които ще се проведат във Велико Търново в дните до Нова година. На 11 декември тържествен концерт ще изнесе Фестивалният военен оркестър. В дните до 18 декември със свои изпълнения ще се представят клубовете на пенсионера и инвалида; студентите от катедра „Музика” във Великотърновския университет; хоровете „Царевец” и „Търновград”; хор „Кантилена”; учениците от Детска музикална школа и балетните формации в Младежки дом; възпитаниците на СОУ „Емилиян Станев”; формациите към Детска вокална група „Пеещи камбанки”; самодейците от туристическо дружество „Трапезица 1902”.

На 21 декември е галаконцертът на артистите от МДТ „Константин Кисимов”, а ден по-късно пред великотърновци ще се представи общинският духов оркестър със солисти Милица Гладнишка и Милен Шопов.

Осем са постановките, които са част от празничната програма на Общината, като специално внимание ще бъде отделено на най- малките зрители. На 5 и 19 декември Театър „Весел” ще представи „Дядо Коледа, ела!” /ДКТ Търговище/ и „Писмо до Дядо Коледа”. На 10 декември в МДТ „Константин Кисимов” великотърновци могат да гледат оперетата „Бал в Савоя”. Седмица по-късно в голямата зала на театъра ансамбъл „Искра” ще играят своята „Коледна приказка”. И двете постановки са с безплатен вход, като покани за тях могат да се вземат от касата на театръа. Ден по-късно е премиерата на „Карлсон и дребосъчето”.

Коледни представления ще имат също Театрално студио „Усмивка”, танцово студио „Полиденс” и Мая Новоселска. На 10 декември Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” ще е арена на спектакъла на Московския театър за класически балет „Лешникотрошачката”.

Пет са изложбите, включени в коледната програма. Свои експозиции ще подредят Съюзът на инвалидите във Велико Търново, студенти и преподаватели от Националната художествена академия, деца от училището за таланти в с. Русаля, ученици от СОУ „Емилиян Станев”. Изложба ще представи и творчеството на популярния френски график от началото на миналия век Андре Дьорен.

Във всеки от съботните през декември дни са организирани детски работилници за деца, като малчуганите ще майсторят коледни играчки и сурвакници в сградата на Общината. Единствено на 12 декември своеобразната занаятчийска дейност ще е в средношколския отдел на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” в кв. „Колю Фичето”.