Близо 55 милиона е благоевградският бюджет
Близо 55 милиона е благоевградският бюджет / Пресцентър

Няма да има увеличение на таксите, данъците и предоставяните услуги в община Благоевград през следващата година.

Това стана ясно по време на общественото обсъждане  на проекта на Бюджет 2016г. и Инвестиционна програма на Община Благоевград.

Проектът на бюджет на Благоевград е в размер на 54 707 000 лева.

Бюджетът бе представен пред пълна зала при голям  интерес проявен от страна на граждани, директори на училища и институции.

Представянето на параметрите, които ще определят следващата финансова година  бе направено от  председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете по европейските проекти и програми Зорница Кралева и по финансовите въпроси Иво Николов.

Политиката на Общинското ръководство по отношение на приходната част на бюджета е насочено преди всичко към подобряване събираемостта на вземанията на общината, запазване на финансовите облекчения за определени услуги и групи потребители. По отношение на разходната част, политиката е насочена към ефективното и оптималното разпределение на финансовите ресурси с цел осигуряване издръжката на финансираните от бюджета дейности и изпълнение на заложените в Инвестиционната програма обекти.

Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са увеличени приблизително с 2 000 000 лева, което се дължи на единните разходи и стандарти за издръжка на същите. Приходите за финансиране на местните дейности са в размер на близо 28 милиона лева. Очакваните собствени приходи данъчни и неданъчни са в размер на 19 млн. лева,  като ръстът спрямо 2015 година е 2 %.

Средствата в проектобюджета са разпределени както следва: за делегирани държавни дейности 26 750 000 лв., за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи 27 956 000 лв. За издръжка на делегирани държавни дейности за 2016г. са предвидени 26 750 500 лв. По единен разходен стандарт от тях 26 250 500 лв. Ръстът спрямо 2015г. е приблизително 10%.

Има завишения във финансирането на някои направления като общинска администрация, дейностите по отбрана и сигурност и други. В дейност „Образование” средствата са увеличени с 1 523 000 лв. спрямо предходната година.

На публичното обсъждане възникна въпрос отправен към ръководството на Общината и председателя на ОбС- Благоевград във връзка с предвиденото в Инвестиционната програма съоръжение, което да свързва Кръста над Благоевград и центъра на града. Гражданинът бе загрижен за нарушението на ландшафта като поздрави кмета Камбитов, че през предходния мандат не е позволил застрояването на Ловен дом или отдаването на зелени площи.

„Категорично няма да бъде нарушен ландшафта на града и ще бъде продължена политиката за облагородяване на зелените площи, не тяхното разрушаване”, заяви  председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков.

Сред останалите предложения бяха актова зала в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, намаляване такса смет за учебните заведения и детски градини, както и индивидуално отопление на къщите в квартал „Вароша”.