Откриха защо кокалчетата на пръстите пукат толкова силно
Откриха защо кокалчетата на пръстите пукат толкова силно / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета в Калифорния установиха защо кокалчетата на пръстите пукат силно при сгъване - предизвиква се промяна в налягането и оформяне на въздушен мехур в ставата, пише в. "Дейли мирър".

Изследването било проведено от професора по радиология Робер Бутен, в което участвали 17 жени и 23 мъже. Те били свързани към аудио и видеоапаратура, когато карали кокалчетата на пръстите си да пукат. Били проведени и изследвания с ултразвук, които давали статични изображения на звука по време и след пукането. При характерното пращене на кокалчетата се наблюдавало нещо като ярка светкавица.

Защо южните европейци са ниски, а живеещите в Северна Европа са високи?

"В ставите се възпроизвежда нещо като фойерверк при пукането", обяснява Бутен. То се дължи на рязка промяна в налягането и оформянето на въздушен мехур в ставата, Именно тази комбинация предизвиква издаването на характерния звук.

При тестовете участниците не са изпитвали никакви болки или подувания при "шракването" на ставите на пръстите. Не се е наблюдавало и отслабване на силата на захвата на дланта след провеждането на опитите.

Източник: БТА