Главният архитект - дъщеря на съветник и строителен предприемач
Главният архитект - дъщеря на съветник и строителен предприемач / netinfo

Деляна Панайотова е новият главен архитект на Община Хасково, назначена със заповед на кмета Добри Беливанов от днес. Досега тя е работила като експерт по строителството в Столична община.

Панайотова е дъщеря на общинския съветник от ГЕРБ и собственик на строителна фирма Антон Иванов.

Запитан дали в случая няма конфликт на интереси, Иванов заяви, че такъв няма и не може да има, тъй като проектите се одобряват не еднолично, а от Експертен съвет по устройство на територията. „Освен това аз от 15 години не строя в Хасково”, заяви още Антон Иванов.

Дарик припомня, че през изминалите 16 години именно главният архитект на Общината беше упрекван, че взема решенията си под влиянието на бившия градоначалник Георги Иванов. Именно в тези 16 години Антон Иванов в качеството си на общински съветник от ГЕРБ неведнъж обвиняваше бившия градоначалник, че с политиката си на вземане на дарения и на съмнения за нагласени обществени поръчки, целящи облагодетелстването на определени фирми, го е игнорирал от строителния пазар в Хасково.

Назначението на новия главен архитект идва в момент, когато Община Хасково обяви за свой основен приоритет санирането на панелките по националната програма. Фирмите-изпълнители по тази програма ще бъдат определяни от общините.

Кметът Добри Беливанов на свой ред коментира, че в случая с назначението на Панайотова няма конфликт на интереси, защото главният архитект не може еднолично да дава разрешения за право на строеж.

Преди минути взехме становището и на Деляна Панайотова. Тя заяви, че  няма да има конфликт на интереси, защото баща й вече 15-20 години не развивал активна дейност в Хасково и допълни, че главният архитект няма отношение към тръжната документация и обществените поръчки не са в нейния ресор.

Запитана защо се е върнала от столицата в Хасково, Панайотова каза, че за нея това е едно професионално израстване. „Въпреки че общината е по-малка от София, позицията е по-добра, с много повече отговорности и ми дава възможност да се изявявам в много по-широк спектър”, допълни Деляна Панайотова.