Град-призрак се продава за 250 000 долара
Град-призрак се продава за 250 000 долара / ThinkStock/Getty Images

Изоставеният от почти всички свои жители призрачен град Сует в щата Южна Дакота си търси купувач срещу 250 хиляди долара, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Град Сует се намира на около 160 километра източно от град Рапид и се състои от неголям бар, едноетажен тристаен дом, няколко стопански постройки, сред които и работилница за джанти. Площта на изоставения град е само 0,02 квадратни километра. До него води асфалтирано шосе.

През 40-те години населението на Сует достигнало своя пик от около 40 жители. По онова време там имало поща и магазин. В наши дни са останали само двама жители - собственикът на града, Ланс Бенсън и неговата съпруга. С тях живее и едно куче. Бенсън закупил града през 1998 година, след това бил принуден да го отстъпи след бракоразводно дело, а през 2012 г. си го откупил отново.

Сега се търси нов купувач.

Новият стопанин ще може да даде и ново име на града. Интерес за покупката са проявили не само граждани от САЩ, а и кандидати от Русия, Китай, Германия и Австралия. Медиите изтъкват, че сред потенциалните купувачи фигурира и руска кинокомпания, която възнамерява да снима филм в града-призрак.

Сует беше предложен за продан и през месец юни тази година за 399 хиляди долара, но тогава никой не прояви интерес към офертата. Сега цената му е паднала и градът може би ще си намери нов собственик.

Източник: БТА