ОИЦ-В. Търново разясни възможностите по оперативните програми
ОИЦ-В. Търново разясни възможностите по оперативните програми / снимка: ОИЦ, архив

От 16 до 27 ноември Областен информационен център-Велико Търново проведе в общините от региона поредица от информационни срещи на тема „Възможности по оперативните програми 2015-2016 г.“ и кампания „Заедно за съпричастността“ в подкрепа на хора в неравностойно положение.

В събитията участваха 135 представители на общинските администрации, обществени и неправителствени организации, читалища, учебни заведения, отговорници и доброволци от БЧК, настоящи бенефициенти, заинтересувани граждани. По време на срещите бяха представени възможностите за кандидатстване до края на 2015 г. и предстоящите за отваряне процедури по оперативните програми през 2016 г.

Като част от Националната информационна кампания „Заедно за съпричастността“ бяха представени и възможностите за подкрепа на уязвими групи по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – процедури за включване на пазара на труда, интеграция и социално включване. Акцент бе поставен върху схемите „Младежка заетост“, „Обучения и заетост на младите хора“, „Ново работно място 2015“, „Независим живот“, „Активно включване“, „Развитие на социалното предприемачество“, „Предоставяне на услуги в дома“, „Обучение на възрастни преминали курсове за ограмотяване“, „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“, „Обучения и заетост“.

В началото на следващата година информацията ще бъде разпространена сред уязвимите групи от представителите и доброволците на БЧК по време на раздаване на пакети с храни и продукти в рамките на Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

По време на информационните срещи екипът на Областен информационен център - Велико Търново отговори на редица въпроси, а на всички участниците в събитията бяха раздадени рекламно-информационни материали.