Порошенко предупреди за опасност от екобедствие в Източна Украйна
Порошенко предупреди за опасност от екобедствие в Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко предупреди в речта си на климатичната конференция край Париж за опасност от екологично бедствие в Източна Украйна, която от април 2014 г. е арена на кървав конфликт между правителствените сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

"Страната ми е жертва на хибридна война, която има хибридни последици. Една от тях е опасността от екологично бедствие в източната част на Украйна, Донбас", заяви Порошенко.

"Руските терористи наводниха голям брой мини, което отрови питейната вода и почвата. Атмосферата беше силно замърсена от използваните тежки оръжия. Въпросът за опазването на околната среда в контекст на конфликт не може да остава повече без адекватен отговор от страна на международната общност", добави президентът.

Украйна си постави за цел да не допуска емисиите на газ с парников ефект да се повишат с повече от 60 процента в сравнение с 1990 г., припомни Порошенко. Предстои огромна работа, но съм уверен, че след възстановяването на Донбас Украйна ще може да направи много повече, добави той.

Според президента конфликтът трябва да бъде решен по мирен път и да се осигури финансиране за възстановяването на Донбас.

Източник: БТА