Ердоган: Ако докажат, че сме купували нефт от ИД, ще си подам оставката
Ердоган: Ако докажат, че сме купували нефт от ИД, ще си подам оставката / снимка: БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от международната терористична организация "Ислямска държава", съобщи ТАСС.

Путин: Су-24 бе свален заради нефтената търговия на ИД с Турция

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли", заяви Ердоган пред медиите в Париж в отговор на твърденията на руския президент Путин, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите.

Ердоган: Не купуваме петрол от "Ислямска държава", това са клевети

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол.

Москва: Синът на Ердоган има интереси в петролния бизнес

Той подчерта, че Анкара не очаква прекъсване на отношенията с Москва. "Ние не сме племенни държави. Ще действаме търпеливо. Ще видим какво ще предприемат те и тогава ще действаме и ние", добави турският президент.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола. „Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция", заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия.

Какви игри играят Турция и Русия

„Сега ние получаваме допълнителни данни, които потвърждават, че от нефтените находища, контролирани от ИД, този нефт в промишлени мащаби влиза в Турция", каза той. По думите му нефтът се превозва към пристанищата, откъдето се товари на танкери. „Защитата на туркмените е само предлог", убеден е Путин.

Източник: БТА, БГНЕС