Павлова: Реалната цена на винетките е 145 лв.
Павлова: Реалната цена на винетките е 145 лв. / снимка: БГНЕС, архив

Новата по-висока цена на годишните винетки от 97 лева, която се очаква шофьорите да плащат от следващата година, не е реална. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова пред БНТ.

Павлова за винетките: 8 лева средно на месец няма да са толкова драматични

Според изчисленията цената би трябвало да бъде 145 лева, каквото сметки съществуваха като вариант, преди да се вземе решението за стойността на винетните стикери. Цената от 97 лева правителството приело с разбиране за социалната поносимост, каза министърът.

Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева

Павлова поясни, че в другите държави всяка кола плаща 350 евро пътен данък за републиканските пътища извън таксата по магистралите. В нашата републиканска пътна мрежа има 25 хил. км пътища, които са безплатни. Освен това има 190 хиляди водачи инвалиди, които получават безплатни винетки.

Хиляди шофьори в страната казаха „не" на по-скъпите винетки

Лиляна Павлова каза, че приходите от винетки при новата цена ще са 270 милиона. Тези пари отиват за зимно поддържане, за превантивен ремонт, за текущ ремонт, както и за запълване на дупки. Павлова допълни, че за периода от 2009 г. до сега правителството е инвестирало три милиарда лева за строителство на магистрали, както и за рехабилитация на пътища от първи, втори и трети клас на републиканската мрежа.

Винетката поскъпва до 97 лв.

От тези три милиарда лева едва 1.5 милиарда лева са от европейската солидарност, а другите милиард и половина са от държавния бюджет без таксите за винетки.