Над 46 млн. лева е проектобюджетът на Добрич, граждани се включиха в обсъждането му
Над 46 млн. лева е проектобюджетът на Добрич, граждани се включиха в обсъждането му / Дарик Добрич

Проектобюджетът на Добрич за 2016 година е в размер на 46 612 000 лева, от които 26 577 600 лева са за делегираните държавни дейности, а 20 034 600 са местните приходи и разходи. Цифрите бяха съобщени по време на първото публично обсъждане на бюджетната рамка. Проектът за местните приходи за 2016 година не предвижда  промени в размерите на местните данъци и такси.

Плануваните данъчни приходи са в размер на 6 500 500 лева. За сравнение началният план в бюджета за миналата година е бил 6 111 000 лева. Предвидените неданъчни приходи – от доходи от собственост, общински такси, концесии, глоби и санкции, са 10 855 150 лева, при начален план за миналата година от 12 112 500 лева. Бюджетната рамка беше представена от Снежка Димитрова, директор на дирекция „Бюджет и финанси”. Кметът на града Йордан Йорданов не присъства на публичното обсъждане, заради неотложни ангажименти в столицата. Той беше представен от заместниците си д-р Емилия Баева и Росица Йорданова. В залата присъства и Елка Димова, която ще бъде назначена за зам.-кмет по финансите.

Над 46 млн. лева е проектобюджетът на Добрич, граждани се включиха в обсъждането му
netinfo

Образованието е с най-голям дял в общата макрорамка на проектобюджета. За него са предвидени 20 183 290 лева, като 18 657 100 от тях са за държавни дейности, а останалите 1 480 190 за местни. Общинското финансиране на тази функция е насочено основно за издръжка на децата от детските градини – 1 200 000 лева.

За функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда”, която се  финансира изцяло от общински приходи, са заделени 10 976 217 лева. Част от тях са за осветление на улици и площади - 600 000 лева и за текущ ремонт на уличната мрежа - 800 000 лева. 1 430 000 лева ще се използват за поддържане на светофарни  уредби, полагане на хоризонтална маркировка, поддържане на предпазни съоръжения, ремонти на общински имоти.  1 385 000 лева са предвидени за дейност „Озеленяване” , а 6 690 750 лева за дейност ”Чистота”, като в т.ч. са включени и средствата в размер на 607 000 лева, получени от РИОСВ за изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинства. Проектът за Капиталовата програма на общината за 2016 година е в размер на 1 838 000 лева и предвижда изграждане на битова канализация по улиците „Разлог”, „Вежен” и „ Липите”, основен ремонт на покрива на концетна зала „Добрич”, основен ремонт на общинския път за село Богдан до границата с община Добричка, изграждане на повдигнати пешеходни пътеки, изграждане и ремонт на детски площадки и други.

С проекта на бюджет са осигурени 78 000 лева за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери над 70 години и 42 000 лева за безплатни карти  на хора с увреждания. 830 000 лева са предвидени за издръжка на ПФА”Добруджа”, Камерния и Духовия оркестър. Спортните клубове ще се подпомагат с 650 000 лева.

В публичното обсъждане на проектобюджета се включиха общински съветници от ГЕРБ, БСП и Атака, интерес проявиха и граждани. Поискано беше да се възстанови поп-рок конкурсът „Сарандев", който не се провежда от 3 години насам, да се изградят хосписи и център за жертви на домашно насилие, да влезе в регулация местността „Лозята”, да се ремонтират улиците „Разлог“ и „Вежен“, да се създаде туристически информационен център, да се завърши блок „Добрич“, да се изградят мини голф игрища.

Над 46 млн. лева е проектобюджетът на Добрич, граждани се включиха в обсъждането му
netinfo

Пламен Николов от името на ВМРО предложи да се възстанови общинската програма „Ин витро“, за която да бъдат отделени 25 000 лева, а 40 000 лева да бъдат предвидени за отбелязването на 100-годишнината от Добричката епопея.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев направи предложение да се купят 20 микрофона за залата, в която се провеждат общинските сесии, а на следващ етап да се помисли и за ново обзавеждане. Общинският съветник Божанка Вуцова от името на младежката организация на ГЕРБ предложи да се направи реконструкция на централния кооперативен пазар, а също да се изгради паркинг на няколко етажа в района на комплекс „Изида”, където по думите й са разположени много спортни школи и недостигът на паркоместа предизвиква недоволство. Тя отбеляза, че за реализацията на проектите могат да се използват възможностите на публично-частното партньорство или да се търсят външни инвеститори.

Общинският съветник от БСП Мая Димитрова предаде искането на граждани за ремонт на улици „Черно море”, „ Чайка”,  „Гривица" и „Хан Крум”. Колегата й Светлин Колев предложи да се заделят средства за ремонт на родната къща на Адриана Будевска и да се възстанови експозицията.

Атанас Атанасов от Атака направи предложение в бюджета да се предвидят средства за създаване на общински фондове, за финансирането на които да се търсят и спонсори. Би могло да се започне с формирането на здравен и социален фонд, смята Атанасов.

Управителят на ДКЦ-2 д-р Валери Веселинов настоя за повече средства за работещата  в лечебното заведение онкокомисия.

Младен Матеев – общински съветник от ГЕРБ, предложи да се увеличат средствата за спорт от 650 на 950 хиляди лева и в Добрич да се изгради още един плувен басейн, който да бъде позициониран в някой от кварталите на града или в някое училище.

„Опитваме се да предоставим в достъпен формат нашите политики и приоритети за следващата финансова година. Целта ни е да направим съпричастни и по-информирани всички граждани за намеренията на общината как ще финансира приоритетите си  чрез бюджета. Новата философия на бюджет 2016 е не просто разходи, а резултати. Всички мнения и предложения на граждани ще бъдат записани и при следващото публично обсъждане ще им бъде обърнато внимание”, коментира зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Над 46 млн. лева е проектобюджетът на Добрич, граждани се включиха в обсъждането му
netinfo