Рефазират обекти по Водния цикъл на Шумен, завършват ги догодина
Рефазират обекти по Водния цикъл на Шумен, завършват ги догодина / netinfo

Договорите по Лот 1 (Изграждане на биологичното стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателната станция за отпадъчни води) и Лот 3 (Помпена станция в кв. "Дивдядово" с напорен колектор в гр. Шумен) от проекта „Интегриран воден цикъл на гр. Шумен - етап 2" ще бъдат рефазирани, т.е. те ще бъдат преподписани в новия програмен период. Това оповести по време на пресконференция днес зам.-кметът по строителство и устройство на териториите на Шумен Боян Тодоров, след като беше договорено на среща между него, ръководителя на проекта Дарина Маринова, координатора Иван Йонков, управителя на ВиК инж. Светлозар Дамянов и експерти от управляващото звено в Министерство на околната среда и водите миналата седмица.

"30 октомври е крайният срок за предния програмен период. Към тази дата се разплащат строителните дейности, доставките и монтажите. Всички дейности след тази дата ще останат за втората фаза", обясни координаторът на проекта инж. Иван Йонков и допълни, че общата рамка на доворите няма да бъде променяна.

По думите му стойността на Лот 1 е над 24 милиона лева без ДДС, а на Лот 3 - близо 3 милиона лева. През новата фаза на проекта се очаква да бъдат отпуснати още над 10 милиона лева (9 милиона за Лот 1 и 1,3 милиона за Лот 3).

По отношение на Лот 2, засягащ рехабилитацията на водопроводната мрежа, инж. Иван Йонков отбеляза, че е завършен на 100 % и разплатен на 90 %. "Почти всички отсечки са преасфалтирани, с изключение на "Дедеагач" и "Август Попов", които предстои да бъдат приключени", каза той.

Към момента на изпълнителя по Лот 1 са разплатени близо 57 % от стойността на договорното споразумение. По Лот 3 пък са разплатени около 50 % от общата му стойност.

Инж. Йонков обясни, че кандидатстването за втората фаза на проекта ще се осъществи през месец март на следващата година , като вероятно обектите ще бъдат окончателно завършени в края на 2016 г.