Стартира АНТИСПИН кампания  „Нулева стигма, нулева дискриминация!”
Стартира АНТИСПИН кампания „Нулева стигма, нулева дискриминация!” / netinfo

По повод Световния АНТИСПИН ден, който се отбелязва на 1 декември, Български Младежки Червен кръст - Пловдив организира традиционната си АНТИСПИН кампания. Мотото тази година е „Нулева стигма, нулева дискриминация!”

Кампанията ще продължи до 4 декември и е част от Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН в България за повишаване информираността на младите хора по отношение на ХИВ/СПИН.

На 1 декември от 15,00 часа, доброволците на БМЧК - Пловдив ще проведат акция „Спри Предаването! Има Начин!” за предоставяне на информационни материали, презервативи и лентички за съпричастност.

На специално подготвен пункт за игри, който ще бъде разположен на Главната до пощата, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата и да станат съпричастни към проблемите на СПИН.

От 16,30 часа, доброволците организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред общината, ще премине по Главната улица и отново ще се върне пред Централна поща с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

По-рано през деня, заедно със студенти от студенските съвети на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Технически университет, Университет за хранителни технологии и Академия за музикално и танцово изкуство, ще се реализират АНТИСПИН акции пред  сградите на университетите.

Ученици от 4 пловдивски училища пък ще проведат изследване, чрез анкетиране, със своите връстници за степента на познаване на темата за ХИВ/СПИН.

В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК от Куклен, Съединение, Сопот, Карлово, Асеновград, Кричим, Брезово, Хисаря и Първомай с многобройни информационни акции за младите хора, чрез предоставяне на брошури и презервативи.

В периода от 30 ноември до 04 декември 2015 г., обучени доброволци на БМЧК ще провеждат кратки модули на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.

По време на АНТИ-СПИН кампанията БМЧК – Пловдив ще предостави над 4000 безплатни презерватива и над 3000 информационни материали.