Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 11 и 16 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тя прогнозира, че през тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, в планините - от минус 5 до минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и най-южните райони - между 60 и 120 литра на квадратен метър.

Очакват ли ни студ и сняг през зимата

Декември ще започне без валежи, със сравнително високи температури. През втората половина от първото десетдневие температурите слабо ще се понижат. Вероятност за слаби локални валежи има около 2 и около 6 декември. В самия край на десетдневието ще има още едно застудяване.

В началото на второто десетдневие по-голяма е вероятността времето да е сухо, предимно облачно и мъгливо. През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат, но през последните дни ще започне период с по-променливо време и валежи.

През третото десетдневие остава повишена вероятността за чести валежи. Температурите ще бъдат близки и по-високи от обичайните.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 49 минути, съобщава синоптикът.

„В последните 10 дни на декември се очаква повече динамика в атмосферните процеси и снеговалеж, все още е рано обаче да се каже дали точно на Коледа ще вали сняг", обясни по-рано пред Нова телевизия дежурният синоптик в НИМХ-БАН Анастасия Стойчева.

По думите й в планините вече има сериозна снежна покривка. На връх Ботев тя е 28 сантиметра, а на Черни връх- 18 сантиметра. До средата на декември не се очакват нови валежи от сняг, както и да се образува снежна покривка в равнинните части.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg