Зам.-министър Русева за съдебната реформа в ПИФ
Зам.-министър Русева за съдебната реформа в ПИФ / пресцентър

По повод Международната седмица на възстановителното правосъдие, в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ гостува заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Зам.-министърът заедно с проф.д-р Добринка Чанкова, деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова и председателят на Окръжен съд-Благоевград съдия Катя Бельова, проведоха среща-дискусия със студенти от факултета.

Русева резюмира подготвяните от Министерството законодателни промени, целящи въвеждането на възстановителни практики, най-напред в областта на детското правосъдие, както и медиацията по наказателни  дела, и сподели практически опит в тази насока.

В кратко експозе, проф.д-р Чанкова представи основните моменти от  последната конференция в Льовен, Белгия, посветена на възстановителното правосъдие в мултикултурните общества, организирана от Европейския форум за възстановително правосъдие.

В дискусията активно се включиха студенти и гости на срещата, които обсъждаха въпроси, относно реформата в съдебната система и юридическото образование. Зам.-министър Русева изрази своята увереност, че възстановителното правосъдие много скоро ще получи адекватна правна регламентация и широка обществена подкрепа. Акцент бе поставен и върху въвеждането на задължително обучение в университетите в тази област.