Музикални празници Петко Стайнов в Казанлък
Музикални празници Петко Стайнов в Казанлък / DarikNews.bg, архив

От днес до вторник Казанлък е домакин на 14-те поред музикални празници "Петко Стайнов". Поредица от интересни концерти очакват публиката на празниците, сред тях са концерт на Смесения хор „Петко Стайнов" и на хор „Света Параскева" при с Националната художествена академия, с диригент Галина Луканова.

Тридневните музикални прояви в родния град на композитора включват още концерти на клавирно трио и изпълнения на тазгодишната стипендиантка на фондация „Петко Груев" Стайнов" и Американската фондация за България- десетокласничката от училището за деца с нарушение зрение във Варна младата пианистка Севим Бирханова. Финалът на празниците е големия концерт на 1-ви декември на Пазарджишкия симфоничен оркестър, с диригент Григор Паликарев.

За първи път след 29 годишно прекъсване, тази година публиката на празниците ще може да чуе концертната увертюра „Балкан" на академик Петко Стайнов, която не е била изпълнявана от 1986 година.
По време на празниците ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника композитоар в едноименната казанлъшка гимназия.

Организатори на 14-те Музикални празници „ Петко Стайнов" са Община Казанлък, Фондация „ Петко Стайнов", ИМ „ Искра" и Дом „ Петко Стайнов".