Турция ще предаде на Русия тялото на убития пилот на сваления Су
Турция ще предаде на Русия тялото на убития пилот на сваления Су / netinfo

Тялото на пилота, убит при свалянето на руски самолет от Турция във вторник, е откарано в Турция късно снощи, за да бъде предадено на Русия по искане на Москва, съобщи днес турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

Турските военни не знаели, че сваленият изтребител е руски

Православни свещеници са извършили необходимите религиозни обреди над тялото, каза Давутоглу на пресконференция в Анкара, преди да замине за Брюксел за среща с лидерите на ЕС по въпросите на миграцията.

Давутоглу заяви, че докато в Сирия действат различни коалиции с различни цели, подобни инциденти като свалянето на руския самолет могат да се случват, независимо от размяната на информация и координацията.

Говорителят на руското посолство в Анкара Игор Митяков потвърди за ТАСС, че тялото на пилота Олег Пешков ще бъде предадено днес на руските дипломати. Той каза, че тялото ще бъде превозено със самолет от окръг Хатай в Анкара и ще бъде съпроводено от военния атаеше на посолството. На летището в Анкара тялото ще бъде посрещнато от посланика.

В началото на седмицата Турция свали руски боен самолет на границата със Сирия. Според турските военни, които не знаели чия е машината, пилотите на сваления бомбардировач са били предупредени неколкократно. Турция заяви, че правото й да защитава въздушното си пространство трябва да се зачита.

Турция пусна аудиозапис на предупрежденията към сваления руски Су-24

Русия е категорична, че нейният бомбардировач се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.

Турция отказа да предаде на руския военен аташе материали за сваления самолет

След като машината е била уцелена с ракета от турски изтребител Ф-16, двамата руски летци катапултираха. След съвместна операция на руски и сирийски правителствени военни единият бе намерен и спасен, а другият е бил убит от бунтовници в района на падането.

Източник: БГНЕС