В кои градове се пушат най-много нелегални цигари
В кои градове се пушат най-много нелегални цигари / ThinkStock/Getty Images

Нивото на незаконната търговия с цигари е най-ниското в последните осем години. Това е станало ясно на работна среща в Министерството на вътрешните работи, където е било представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании. Потреблението на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е с дял от 13.4%, съобщават от Агенция Митници.

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството - мотивите за това са както фискални, така и принципни, е заявила вътрешният министър Румяна Бъчварова на срещата с представители на петте водещи тютюневи компании.

Българското куче Жерар открива нелегални цигари за по-малко от 2 минути

Вицепремиерът е посочила, че в изпълнение на заложения от правителството приоритет в ГДБОП бе създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него заедно работят представители на всички институции, имащи отношение към проблема. Заложеният формат вече дава своите резултати и доказва ефективността си, се казва в съобщението.

Контрабандата на цигари - основен източник на доходи за терористичните групировки

През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат ръст от 17-19%. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, е отчел шефът на митниците Ваньо Танов. Прогнозата на приходното ведомство е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината. Танов е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп-композиции, е дал пример той.

Последното пазарно проучване, проведено през второто тримесечие на 2015 г., показва, че потреблението на незаконните цигари представлява 13.4% от общото потребление на цигари в България. Спадът е с 4.7 процентни пункта спрямо предходното проучване, проведено през четвъртото тримесечие на 2014 г. Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата в определени градове, все още има възможности за подобрение в редица градове, където нивата на потребление на незаконни цигари остават високи: Свиленград 49%, Габрово 45.9%, Благоевград 31.8%, Пазарджик 31.1%, Монтана 29.8%, Пловдив 29.6%, Сливен 25.9%, Кюстендил 25.5%.