Добричлии отново протестираха против скъпите винетки
Добричлии отново протестираха против скъпите винетки / Дарик Добрич

Втори протест срещу увеличението на цените на винетките бе организиран в Добрич. Както и миналата неделя, много шофьори с автомобилите си се събраха пред сградата на стоматологията в центъра на града, за да изразят недоволството си. Въпреки дъжда, който се изля над Добрич, десетки коли тръгнаха на шествие по булевардите. От автомобилите се развяваха трикольори, по стъклата бяха залепени надписи ”Няма да платим”, клаксони огласиха улиците. Движението в града на места бе сериозно затруднено, а кръстовището пред паметника на хан Аспарух бе блокирано за известно време.

Шофьори протестираха в Добрич срещу поскъпването на винетките

Нито един от добричките депутати не откликна на отправената предварително от организаторите писмена покана да се включат в събитието. Протестиращите се надяваха чрез тях мнението им да бъде чуто в Министерски съвет. Сред хората се появи само Калина Балабанова, която е народен представител от Варна.

„Каква е функцията на тези хора и защо ги избираме, след като не се отзовават на такъв масов протест. За пореден път Добрич е пренебрегнат, а жителите му не са чути”, коментираха шофьорите.

Протестиращите връчиха декларация на депутата Калина Балабанова. В нея се казва: „Българските пътища са оставени на саморазрушение, особено в Добруджа. Те не са поддържани или само се закърпват некачествено и след по-малко от месец са дори в по-ужасно състояние от преди. Има отсечки, които 30 години не са ремонтирани. Няма нито прозрачност, нито информираност как се изразходват средствата, които плащаме”.

В съседни страни винетките са по-евтини, или съвсем малко по-скъпи, но пътищата са в много по-добро състояние, заявиха още протестиращите.

Добричлии отново протестираха против скъпите винетки
netinfo

„Ние плащаме гориво, което има акциз със ставка за пътен данък. Плащаме си данък на автомобила, от който също се отделя за пътищата. Плащаме и винетки - три неща плащаме и пак не стигат парите за пътищата, които са дупка до дупка. В Румъния за две години направиха 800 км магистрали с еврофинансиране, а винетката им е 55 лева наши пари. В България за две години направиха 100 км магистрали, а винетката искат да бъде 97 лева. Къде е логиката, на каква база искат да увеличат винетките?”, питат шофьорите.

Добричлии отново протестираха против скъпите винетки
netinfo