4% увеличение на общинския бюджет за 2016 г.
4% увеличение на общинския бюджет за 2016 г. / netinfo

Публично обсъждане на проекта на бюджета на Община Русе за 2016 г. се проведе вчера. На него присъстваха кметът Пламен Стоилов, директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности” Емилия Пенева и началникът на отдел „Бюджет“ Еленка Димитрова.

Емилия Пенева презентира проекта на бюджета за следващата година, който е балансиран, а прогнозната му рамка е в размер на 82 664 441 лв. В сравнение с 2015 г., бюджета за 2016 година е увеличен с 4%. Това се дължи на повечето приходи от концесии и по-добрата събираемост на данъците.

Сред приоритетите на Общината през следващата година ще бъдат инфраструктурата, образованието, здравеопазването, социалните дейности, запазването на културните ценности, развитието на спорта, културата и туризма. Като акценти в проектобюджета са заложени дейности като въвеждане на електронни административни услуги, активното участие в Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради, балансираното развитие на централната градска част с крайните квартали и малките населени места.

В инвестиционната програма Общината залага на  обновяване и модернизиране на системата за улично осветление, електронно захранване на Кея, балансирано озеленяване на междублоковите пространства и ремонт на общинска пътна мрежа. В програмата се предвижда и ремонтът на 20 съществуващи детски площадки и изграждането на една нова. Ще се изградят  и 2 спортни площадки, 2 стрийт фитнес площадки и ще бъде извършен основен ремонт на 2 спортни игрища.

В заключение Пенева сподели, че през 2016 година Община Русе ще акцентира върху благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване на стандарта на живот на русенци – превръщането на Русе в един по-чист, уютен, подреден и предпочитан от младите хора и бизнес град.