Съдът потвърди изборните резултати във Ветово
Съдът потвърди изборните резултати във Ветово / netinfo

Административен съд – Русе потвърди решението на ОИК-Ветово, с което е обявен за избран на втори тур за кмет на Ветово Георги Георгиев от местна коалиция „Бъдеще за всички“. Делото бе образувано по жалба на Мехмед Мехмед, кандидат за кмет на населеното място от ДПС.

В мотивите си оспорващият посочи нарушаване на изборните правила. В жалбата бе направено искане за ново преброяване на бюлетините. За изясняване на обстоятелствата по спора съдът изиска от ТЗ ГРАО изборните книжа от секционните избирателни комисии в община Ветово.

В хода на делото се установи, че липсват конкретни възражения или данни за възникнал спор между членовете във всички 21 секционни избирателни комисии на територията на община Ветово по отчитане на действителните и недействителните гласове в момента на установяване на изборния резултат. В тази връзка съдът отказа да бъде открито производство за проверка истинността на протоколите на секционните избирателни комисии и да се извърши ново преброяване. В открито съдебно заседание съдът направи оглед на изборните книжа и проверка на бюлетините с недействителни гласове в две от оспорените десет избирателни секции, при които не бе установено нарушение на изискванията на Изборния кодекс. С тези мотиви съдът прие, че жалбата е неоснователна, а Решението на ОИК-Ветово следва да бъде потвърдено.

Решението подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.