Държавата подценява опазването на културно-историческото наследство
Държавата подценява опазването на културно-историческото наследство / 100 вести

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” беше домакин на редовното общо събрание на сдружение „Български музеи” на 26 ноември. Сдружението е учредено преди три години и в него членуват голяма част от музеите в страната.

Целта му е да защитава интересите на българските музеи, да популяризира дейността им и разширява обмена на информация между тях. Председателят на Управителния съвет на сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски, който е и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик казва пред вестник "100 вести":

Още в началото на август изпратихме писмо до министъра на културата и министъра на финансите с исканията на музеите по отношение на финансирането за следващата година.

Както за финансирането на субсидираната бройка, така и за ново финансиране на открити площи и брой сгради, за финансиране на друг принцип на националните музеи, тъй като те се финансират по принцип сега от министъра на културата.

Всъщност синдикатите взеха две от нашите точки, съгласуваха ги с нас и ги сложиха като искания по време на протеста. Това са увеличаване на субсидираната бройка и финансиране на открити площи и брой сгради.

Чисто синдикално искане е увеличаването на работната заплата минимум с 50% и общо искане по принцип да бъде увеличено финансирането в сферата на културата. Аз ще Ви кажа една много важна подробност - всички културни индустрии – музеи, галерии, библиотеки, кина, театри и т. н. Дават 4% от брутния вътрешен продукт, а в същото време се финансират с 0,5% от брутния вътрешен продукт.

На първа страница пише още, че, приемно семейство от SOS-Детско селище в Трявна ще чуе и види на живо един от най-известните музиканти в света – виртуозният пианист Ри- чард Клайдерман. Това ще стане в началото на декември, когато музикантът ще дойде в България, за да изнесе концерти във Варна и София с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио. Приемното семейство на Лили и Младен Недялкови е поканено заедно с децата си да по- сети концерта във Варна на 5 декември.

БСП и ДПС ще са опозиция през новия политически мандат в Севлиево, това става ясно от интервю с кмета д-р Иван Иванов, което вестникът предалага на читателите си днес. Кметът вярва, че за важните решения ще има общо съгласие.