Две министерства проверяват за дъмпинг на пазара на горива
Две министерства проверяват за дъмпинг на пазара на горива / Dariknews.bg, архив

Две министерства започват проверка, която трябва да установи има ли дъмпинг на пазара на горива у нас, съобщава Нова телевизия.

Варненският квартал „Възраждане” се оказа оазис за шофьорите, след като една от бензиностанциите свали цените. Тогава, за броени дни, всички в радиус от 2-3 км последваха примера и дори направиха по-сериозно намаление.

Експеримент на Нова показа, че в другия край на морската ни столица - в квартал "Чайка", горивото в обекти на същите вериги, е с 15 стотинки по-скъпо.

Асоциацията и нейният шеф Валентин Златев смятат, че контролните органи избират селективно кой да бъде проверен и дали да бъде санкциониран. Дават и пример - с кампанията за проверка на пломби.

„Всички проверки са на бензиностанции на асоциацията - 1200. Но не и в 6000 ведомствени. Никой не ни отговори колко от тях са проверени - нито една, защото нямат пломби”, коментира Златев.

От бранша отрекоха големите да са в съглашение отвъд правилата.

От Министерството на икономиката казаха за Новините на Нова, че са извършили проверки на въпросните бензиностанции и не са открили проблем с качеството на горивото, нито с измервателните уреди.

От финансовото ведомство пък обявиха, че контролират всеки един обект и тези не правят изключение.