Създават регистър на фирмите от мебелната промишленост
Създават регистър на фирмите от мебелната промишленост / Министерство на икономиката

Приоритет за Министерството на икономиката е създаването на публичен регистър на фирмите от мебелната и дървообработващата промишленост, за което се търси правилната нормативна рамка. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на четвъртата поредна Годишна конференция на браншовете Дървообработване и Мебелно производство, организирано от Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) в Пловдив. Целта на публичния регистър е да извади икономиката в сектора на светло и да даде прозрачност и публичност на фирмите. Намерението за изграждането му бе приветствано от участниците във форума.

Мебелната промишленост има значителен потенциал за създаване на добавена стойност”, подчерта заместник-министърът. Той допълни, че секторът играе важна социално-икономическа роля. В него оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на около 20 хил. души. „През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години”, заяви Петров.

Създават регистър на фирмите от мебелната промишленост
netinfo
Важен фактор за българската икономика е износът, който заместник-министърът определи като двигател на българската индустрия. По негови думи съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на износа на мебели, който през миналата година е нараснал с 11%. Потвърждение на думите му беше връчената от него по време на събитието награда за "Цялостен принос в развитието на мебелната промишленост в България”. Старозагорската фирма „Стара Гора” АД, която бе отличена с приза е един от най-големите износители на мебели в страната и пример за успешно позициониране на международните пазари.

„Вашето мото - „Повишаване на конкурентоспособността” е  наша амбиция”, каза в заключение зам.-министър Петров. Той призова участниците в конференцията да проучат възможностите на Оперативна програма „Инициативи за малки и средни предприятия” 2014-2020 и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 за подобряване на производствените процеси.