Читалището в Писарево отбеляза 110 години от създаването си
Читалището в Писарево отбеляза 110 години от създаването си / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

С двучасов концерт в препълнената зала бе отбелязана 110-та годишнина от създаването на НЧ „Съгласие -1905” в Писарево. Да споделят празника със самодейците дойдоха и заместник –кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева, главният експерт Румяна Матеева-временно изпълняваща длъжността директор на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”, кметът на селото Ахмед Мустафов, председатели и секретари на читалища от общината.

Йорданка Кушева поздрави домакините и гостите от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от свое име. „Запазете жив огъня на духовността, разгорял се през тези 110 години в Писарево и предайте на бъдните поколения стремежа към запазване на българщината”, се казва в поздравителния адрес на инж. Добрев до самодейците.

Домакините получиха поздравителни адреси и от кмета на Писарево Ахмед Мустафов, както и от читалища от общината. За приноса си в духовното израстване на читалището, с грамоти бяха удостоени дългогодишни самодейци. Празничният концерт започна с изпълнение на Женски народен хор от НЧ „Съгласие – 1905” г. Самодейките също бяха удостоени с грамоти за достойното представяне на читалището на различни форуми през годината. Поздрав към присъстващите отправиха и децата от ОУ „Отец Паисий", които работят съвместно с читалището по проект „Мама и татко с мен в училище” на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. В празника се включиха още редица състави.

НЧ „Съгласие – 1905” година е създадено през 1905 г. До 1931 г. салонът на местното училище е служел за изява на самодейците в различни културни мероприятия. В първите години от създаване на читалището в него предимно са се подготвяли театрални постановки. В последствие започва да се развиват и други творчески дейности. Днес към НЧ „Съгласие – 1905” работят театрален състав, женски народен хор и Група за стари градски песни.