Нов служебен ректор трябва да поеме Стопанската академия в Свищов
Нов служебен ректор трябва да поеме Стопанската академия в Свищов / dariknews.archive

Нов служебен ректор ще поеме ръководството на Стопанската академия в Свищов. Шестмесечният мандат на временно изпълняващият длъжността проф. Иван Върбанов изтича в началото на декември. Това провокирало Академичната общност в Свищов да изпрати писмо и подписка, подкрепена от 379 души, до министъра на образованието. Искането е за държавническа гаранция за съдбата на Стопанската академия.

На 27 ноември просветният министър проф. Тодор Танев е изпратил писмо до проф. Иван Върбанов, както и до Академичната общност. В него се заявява, че Стопанската академия няма пълноценни органи на управление от шест месеца. "Веригата от съдебни дела няма да разреши този въпрос до края на годината", казва в писмото проф. Тодор Танев.

Министърът на образованието поставя срок до 30 ноември да бъде излъчено предложение за нов временно изпълняващ длъжността ректор, след което ще бъде издадена заповед за назначаването му. Основна задача пред служебния ректор на Стопанската академия е в най- кратък срок да проведе избори за нови ръководни органи на висшето училище. Конкретни предложения за Академичната общност ще бъдат разгледани на насрочено за понеделник събрание.