Част от оръжията при атентатите в Париж били произведени в бивша Югославия
Част от оръжията при атентатите в Париж били произведени в бивша Югославия / снимка: БГНЕС, архив

Няколко от оръжията, използвани от ислямистите при кървавите атентати в Париж, са били произведени от "Застава" преди разпадането на бивша Югославия през 90-те години, заяви директорът на завода в Крагуевац Милойко Брайкович, цитиран от Асошиейтед прес.

Два дни след нападенията на 13 ноември, при които загинаха 130 души, сръбското вътрешно министерство е пратило на директора серийни номера на оръжия, открити в Париж по време на атаката и след нея.

"Мисля, че имаше 7 или 8, всичките на автомати Калашников", заяви той. Преди разпадането на бивша Югославия през 90-те, всичките шест бивши югославски републики са се снабдявали с оръжие, произведено в завода на "Застава", включително модифицирана версия на съветския АК-47, известен като "Калашников".

Оръжията може да са били препродадени от която и да е от страните след разпадането на страната. Такива автоматични пушки са били изпращани в Словения, Босна и Македония за нуждите на Югославската народна армия. В момента в Сърбия нито едно оръжие не може да бъде доставено без съгласието на държавата, заяви Брайкович.

След края на войните на Балканите процъфтя незаконната търговия с оръжие, отбелязва АП. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович заяви днес, че Сърбия е започнала разследване, за да установи дали все още се изнасят контрабандно оръжия от региона.

Само дни преди атаките в Париж сръбската полиция съобщи за разбиването на голяма мрежа за трафик на оръжия, която имала намерение да достави оръжия във Франция. Четирима души бяха арестувани.

Източник: БТА